Säg Nej Tack till industrigröt 2

Publicerad 2014-04-09 12:21:00 i DIY, Recept - Mat, Tips,

I jannuari skrev jag ett inlägg om att säga nej till industrigröt. Jag har alltså sedan dess inte köpt ett enda paket industrigröt till Tarik, som fortfarande äter gröt två gånger dagligen. Jag tycker att gröt är bra för det är näringsrikt och snällt för magen. Det mättar dessutom väldigt bra och jag vet att Tarik får en bra start på dagen och en god natts sömn. Eftersom han inte äter mycket frukt är det också ett bra sätt för mig att få i honom frukt. Jag mosar alltid i lite banan (för sötmans skull) och sen river jag oftast ner i äpple, päron och kiwi. Har jag bär i frysen brukar jag också koka upp lite bär och mixa det, så har jag det i kylen i 2 dagar. Man kan ha i nästan vad som helst i gröten och därför tycker jag att det är så himla bra. 
 
Just nu kan jag inte tänka mig att köpa färdig gröt när det är så smidigt att göra egen. Av erfarenhet vet jag också att dessa paket kostar en del speciellt om man äter gröt två gånger dagligen, det räcker ju inte så långt. Det jag själv gör är ekologiskt, ekonomiskt och drygt. 
Morgongröt, gör såhär:
Mixa i en blender ca 3 dl havregryn till en slät massa. Häll i en stor skål. Häll på ca 3 dl skrädmjöl, 1,5 dl boveteflingor, 1,5 dl hirsflingor, 1 dl hampamjöl och 1 dl nyponskalmjöl. Krydda med kanel och kardemumma. Blanda väl och häll över i en glasburk. Vill du tillägga mer av nåt går det alldeles utmärkt. Det är alltså på ett ungefär jag blandar gröten, man kan inte göra fel. 
 
Havregryn, skrädmjöl och nyponskalmjöl hittar du i dina vanliga affärer. Boveteflingor, hirsflingor och hampamjöl köper jag på bikupan här i Jönköping men går säkert att hitta i utvalda butiker. Härnäst vill jag tillägga chiamjöl i gröten för det är en bra källa till omega 3. Tror säkert att det finns att köpa på hälsokost. 

Gröt 1 liten port: 
1 dl vatten eller mjölk
1 msk av blandningen 
 
Vispa samman mjöl och vatten och låt koka upp under omrörning, låt gröten småkoka någon minut. Du kan stänga av plattan. Häll upp i skål tillsammans med mosad/riven frukt. Till små bebisar ska man tillsätta extra fett i form av rapsolja, smör eller kokosolja. 
I veckan skickade jag med gröt till min systerbarn tillsammans med äppel och päronmos jag kokade upp i lite vatten. De tyckte väldigt mycket om det och de är snart 3,5 år. De tackade snällt moster för den goa gröten.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela