Att göra egen ansiktskräm

Publicerad 2014-02-20 15:35:00 i DIY, Tips, övrigt,

 
Att göra egen ansiktskräm är inte alls så svårt. Jag har hela tiden trott att det ska vara så himla krångligt. Att man behöver ha en massa saker hemma för att få ihop det. Sen ska man smälta, röra, inte för varmt.... ja, lite att hålla reda på ändå. Så igårkväll tog jag tag i saken. Jag behöver en ansiktskräm och Tariks torra kropp behöver smörjas in ordentligt. 
 
Jag utgick ifrån vad jag har hemma. Du behöver olika oljor och något som binder oljorna, i mitt fall kokosolja. Den är gråvit, fast och luktfri. När temperaturen stiger till 25–28 grader övergår den i flytande form. När du tar lite fast kokosolja mellan dina fingrar smälter den omedelbart. Här hemma använder jag den ganska ofta, till lite allt möjligt! Här är några användningsområden för just kokosolja:
  • Bra vid eksem och för att lindra psoriasis.
  • Klåda från mindre hudutslag lindras snabbt med kokosolja.
  • Använd vid massage!
  • Kokosolja gör huden mjuk, minskar rynkor och fläckar. Under vintern är det bra då huden kan vara extra torr. Huden blir len, det fungerar på hela kroppen.
  • Även ansiktet där du kan smörja under ögonen för att minska svullnad, påsar och rynkor.
  • Ta en matsked kokosolja i badkaret eller babyns balja. Huden blir otroligt mjuk. Jag tar en klick i Tariks badbalja och smörjer in honom efteråt också. 
Om kokosoljans goda häloeffekter kan ni hitta på nätet. Jag blev förvånad över hur bra den är! Jag beställer min på nätet (vitaminvaruhuset.se med fri frakt) eller köper på hälsokost. Välj en kallpressad kokosolja då den behåller essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer. 
 
Nåväl, i min ansiktskräm har jag:
 
Honung - istället för bivax. Honung är bakteriedödande vilket är väldigt bra för alla hudtyper men speciellt för de med acneproblem. Honung fungerar lugnande och mycket återfuktande och kan till och med bleka ärr och läka sår. Dessutom innehåller den antioxidanter, vitaminer och mineraler.
 
KokosoljaKokosolja består nästan helt av mättade fettsyror. Därför är oljan fast i rumstemperatur och har lång hållbarhet. Ekologisk kokosolja innehåller antioxidanter och absorberas lätt av huden. Dess krämiga konsistens gör den också lämplig i produkter där man vill binda ihop ingredienserna eller få en fastare konsistens. Har en anti-septisk och anti-bakteriell förmåga. 
 
RapsoljaEkologisk kallpressad rapsolja är en bra och mild basolja att använda i hudvård. Oljan är rik på essentiella fettsyror, med en sammansättning av omega 3-6-9 som verkar mjukgörande och skyddande för huden. Ekologisk rapsolja innehåller dessutom antioxidant E-vitamin och flera fytosteroler som verkar anti-inflammatoriskt. Rapsolja är särskilt bra till torr hud och mot eksem.
 
Olivolja Oljan är mjukgörande, närande och har en skyddande effekt på huden. Den sägs också fungera bra på olika slags eksem.
 
Weledeas Lavender relaxing body oil -  Innehåller mandelolja, sesamolja, lavendelolja, äkta eteriska oljor. Hjälper huden att bevaras mjuk och smidig. 
 
Weledas Wild Rose Smooting facial oil - Innehåller fina, väl utvalda växtoljor såsom ekologisk nyponfröolja, mandelolja, jojobaolja, persikokärnolja och jättenattljusolja. De förser huden med extra näring och vitalitet och hjälper till att bevara dess naturliga elasticitet. 

Såhär gör du:
 
Eftersom jag gick lite på känsla kan jag inte ge de exakta måtten. Lite ungefär såhär:
 
ca. 1 tsk fast honung
2 dl kokosolja
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 dl lavender olja
0,5 dl av annan olja
burk
 
Smält honung och kokosolja i vattenbad. Tänk på att blandningen inte får bli alltför varm. Då försvinner honungens och kokosoljans alla goda egenskaper. Försök att röra om så att honungen löser upp sig. Rör om ett tag och tillsätt därefter de övriga oljorna. Rör om hela tiden. Ställ i kylskåp i ca. 15 min. Gå fram till kylskåpet nån gång och rör lite. 
 
 
Blandningen kommer fortfarande vara lös. Nu tar du fram blandningen och häller över till en ny skål och kvar blir det som syns på bilden till höger, honungen. Du vill nämligen inte ha det som är kvar av honungen i krämen för det gör att den blir söt och klibbig och det vill du få bort. Rör om i blandingen och ställ tillbaka i kylskåpet. 
 
 
Efter ytterligare ca 15-20 min i kylskåpet börjar blandningen att få fast form. Du kan blanda den till fast form..När den blir fast som på bilden ovanför kan du lägga den i en glasburk. Färdigt! Förvara krämen mörkt och tänkt på att den inte kan hålla hur länge som helst. Kanske 2 månader top. Man kan också alltid smälta om blandningen och tillägga nåt..Jag smälte om min blandning för att sila bort honungen då den blev kletig och söt.
 
Nu är jag sugen på att gå ett steg längre. Jag ska beställa hem lite produkter, bland annat naturligt e-vitamin som gör att produktens hållbarhet förlängs. Sheasmör, bivax, jojobaolja, eteriska oljor...ja oj vad mycket det finns, och ekologiskt dessutom. Min förhoppning är att börja sälja egna ansikts- och hudlotions. 


Tacopaj på sojafärs

Publicerad 2014-02-15 18:32:00 i Recept - Mat,

Det är ingen nyhet att den massproducerade industriköttet inte är bra för oss. Den hotar både global häsa och välfärd. Köttskandaler av olika slag fortsätter att rapporteras, senast ett klipp som cirulerar på fb om hur djur behandlas innan och under slakt. Det är vidrigt. Det är inte rimligt att behandla djur på det här sättet, det gör ont att se. Vi har alternativ till den massproducerade industriköttet och det är att välja ekologiskt, helst närproducerat. Alternativet är också att äta mindre kött och välja vegetariska köttersättningar. Här hemma köper vi ekologiskt kött när vi väl ska äta det och äter mycket fisk och vegetariska rätter. 
 
Hittade fryst Vego Färs som här till exempel, gjord på GMO-fri soja och finns att köpa för 60kr bla. på Willys. Smakar kött och kan användas som vanligt köttfärs.
 
 
Här är mitt recept på tacopaj gjord med sojafärs. Smakar otroligt gott. 
 
 
Tacopaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk vatten

Fyllning
500 g sojafärs 
1 påse Organic Santa Maria Taco kryddmix
1 dl vatten
1 dl majskorn
cayennepeppar

Osttäcke
1 dl creme frache
1 dl grädde
1-2 pressade vitlöksklyftor
peppar & ost
mycket ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med pajdegen. Dela smöret i mindre bitar och mixa i en matberedare. Tillsätt vattnet och mjöl och fortsätt mixa tills det går ihop till en deg. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och pressa ihop till en boll. Kavla ut så att den får plats i din pajform. Klä formen med pajdegen, snygga till kanterna och pricka sedan botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i 8 minuter. 

Stek under tiden sojafärsen i lite matolja. Tillsätt kryddmixen och vattnet. Låt koka in något. Ta stekpannan från plattan och vänd ner majskornen. Fyll pajskalet med färsmixen.

Blanda ihop samtliga ingredienser till osttäcket och bred ut över köttfärsen. Toppa gärna med paprika eller tomater om du har.

Grädda tacopajen i 30-40 minuter, eller tills den har fått en fin färg. Servera genast med en sallad!

 
 

potatisbollar

Publicerad 2014-02-10 18:21:00 i DIY, Recept - Mat, Tips,

 
 
Dessa krispiga potatisbollar är otroligt goda. De är perfekt krispiga på utsidan och smälter på insidan. Perfekt som mellanmål för de små men går äver utmärkt att ha när man bjuder på plockmat! Såhär i sportlovstider går det utmärkt att göra dessa tillsammans med barnen. Det är så kul att rulla i ströbrödet. 
 
Panko ströbröd som jag använder är ett Japanskt luftigt ströbröd som är skuret i flingor vilket ger en helt annorlunda smak och utseende än "vanligt" ströbröd. Det är krispigt och fluffigt. Panko finns där av en anledning, asiaterna vet hur man friterar sina räkor och grönsaker. Jag använder det ofta när jag steker fisk och jag föredrar det framför ströbröd! Det är värt att testa. Ska finnas i de flesta mataffärer, fråga annars.
 
Potatisbollar
 
2 stora bakpotatisar
2,5 dl vetemjöl
1 msk majsmjöl eller maizena
1 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 ägggula 
3,75 dl panko ströbröd
4 msk extra virgine olivolja
ketchup
 
Värm ungnen till ca. 200C. Lägg plåten i ugnen så att den värms ordentligt. 
 
Skala och riv potatisen och lägg i en stor skål. Häll på kokt vatten och låt stå i 10 minuter. 
Därefter lägger du potatisen i ett durkslag och spolar med kallt vatten. Pressa ut vattnet från potatisen och lägg tillbaka i en stor skål. Tillsätt mjöl, majsmjöl, salt, peppar och äggula och rör runt. 
Häll panko på en tallrik.
 
Med en våt hand tar du en tesked av potatisblandningen och rullar till en liten boll som du sedan rullar i panko. Gör så med hela smeten. Ta försiktigt fram den varma plåten från ugnen och häll på 2 msk olivolja. Lägg snabbt bollarna på plåten och dugga försiktigt över av resterande olja. Baka i ugnen i ca. 30 min till de är bruna och krispiga. Servera gärna med hemgjord ketchup! 
 
 Once you pop, you can't stop!
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela