Fint besök & Päronkaka med knäckiga hasselnötter
Till formen:
smör och ströbröd
Knapriga hasselnötter
1 dl hasselnötter
1/2 msk smör
2 msk råsocker
Rör smör och socker vitt och pösigt. Det gör man enklast om smöret legat framme en stund i rumstemperatur och blivit mjukt. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och rör till en slät blandning.
Tillsätt mjölet med bakpulvret, lite i taget. Dela vaniljstången på mitten och tillsätt fröna. Skölj päronen, dela på mitten och kärna ur. Skiva i tunna skivor. Droppa över citronsaft för att frukten inte ska mörkna.
Smörj och ströbröa en avlång form. Fördela ut kaksmeten i formen och stick ner päronskivorna överst. Grädda i 175° ca 45–50 min, tills kakan känns torr.
Rosta nötterna i torr stekpanna tills de fått fin färg, ta bort ev skal, rör lite då och då för att inte nötterna ska brännas. Tillsätt smör och socker och rör tills allt löst sig och smält ner i pannan. Häll ut nötblandningen på ett bakplåtspapper för att svalna. Grovhacka nötterna och strö ut över kakan. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.