Fint besök & Päronkaka med knäckiga hasselnötter

Publicerad 2014-03-07 16:23:00 i Recept - Mat,

Idag har vi haft fint besök av Tariks kompis Uma och hennes mamma. Då passar vi på att baka. Såhär gick det till imorse..
Det ska vispas en hel del både i maskin och för hand..
Ska jag göra nåt i köket måste han sitta uppe på bänkskivan och assistera. Annars har jag en unge vid fötterna som gråter och vill upp. Han ska också helst stoppa handen i allt och smaka..men det är väl okey? 
Provsmaka måste man göra. Kontrollera att allt är okey.
Provsmaka igen.
Mjuk päronkaka med knäckiga hasselnötter
 
200 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
3 ägg, lätt uppvispade
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 vaniljstång
2–3 mindre ekologiska päron, mogna och saftiga
1/2 citron, saften

Till formen:
smör och ströbröd

Knapriga hasselnötter
1 dl hasselnötter
1/2 msk smör
2 msk råsocker

Rör smör och socker vitt och pösigt. Det gör man enklast om smöret legat framme en stund i rumstemperatur och blivit mjukt. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och rör till en slät blandning.

Tillsätt mjölet med bakpulvret, lite i taget. Dela vaniljstången på mitten och tillsätt fröna. Skölj päronen, dela på mitten och kärna ur. Skiva i tunna skivor. Droppa över citronsaft för att frukten inte ska mörkna.

Smörj och ströbröa en avlång form. Fördela ut kaksmeten i formen och stick ner päronskivorna överst. Grädda i 175° ca 45–50 min, tills kakan känns torr.

Rosta nötterna i torr stekpanna tills de fått fin färg, ta bort ev skal, rör lite då och då för att inte nötterna ska brännas. Tillsätt smör och socker och rör tills allt löst sig och smält ner i pannan. Häll ut nötblandningen på ett bakplåtspapper för att svalna. Grovhacka nötterna och strö ut över kakan. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Två glada barn som inte går att fånga på bild!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela