kompisbesök och betydelsen av läsning

Publicerad 2014-04-13 19:48:00 i Barn,

En glad överraskning var att kompis Uma också kom på besök idag.
Bilar är kul att köra. Dessutom fick Tarik en till favoritbok idag, en bok om bilar. Förra boken han fick av Uma följer alltid med till skolan och han älskar att titta i den. Det är en bilderbok, han pekar och vi berättar. I böckerna finns orden. Han lär sig nya ord varje dag och det är så kul att se utvecklingen. Det är så härligt när han kommer fram med en bok och söker vår uppmärksamhet. Han vill sitta i vårt knä och vänder blad efter blad och vill höra oss berätta. Han pekar och tittar på oss, väntar på att vi ska berätta. Det är en trygghet för honom, en trygghet som följer med till skolan. En trygghet vi ska värna om. 
 
Det är skrämmande att många föräldrar idag inte läser för sina barn. Enligt många studier är det viktigare än vad man tror. Det har nämligen visat sig att andelen föräldrar som läser sagor högt för sina barn har minskat stadigt från 74 % år 2003 till bara 35 % av föräldrarna år 2012. Högläsning har en avgörande betydelse för barns språkutveckling. Hela 80 procent av barnens ordförråd kommer från mötet med litteraturen, vilket gör att barnen är väldigt beroende av att vi läser för dem. På måndagar går programmet Lässugen i barnkanalen 17.45, där olika kändisar läser högt ur en bilderbok för barn. Se gärna programmet tillsammans med ditt barn. 
 
Tekniken går före alla böcker och alltfler barn sitter med läsplattan framför sig. Det finns många fördelar med detta men jag tror att vi inte får glömma betydelsen av att sitta tillsammans med vårt barn, tryggt nära, och läsa högt. Det är en magisk stund man får tillsammans, ett samspel. Tarik är fortfarande liten och vi kan inte riktigt läsa högt för honom än. Däremot tittar vi, pekar och berättar i bilderboken och förhoppningsvis odlar vi ett större intresse för honom. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela