förkultivering och bakning

Publicerad 2014-04-13 13:04:00 i Ekologi, Recept - Sötsaker,

Det är dags att förkultivera, alltså att förså och dra upp plantor för att sedan planera ut. Förkultivering gör man inomhus eller om man har tillgång till det, i växthus. Fröna sås i mindre krukor, miniväxthus, mjölkförpackningar eller andra lådor. Farmor, som är vår expert, var här igår och hjälpte oss med detta. 
När plantorna vuxit en bit bör är det lämpligt att plantera ut dem. Eftersom de är sådda i näringsfattig såjord behöver de mer näringsrik jord i form av blom- eller planteringsjord samt mer utrymmer i form av större kruka/pallkrage. Detta ska man självklart göra när risken för frost är borta. Då ställer man ut växterna några timmar under dagen för att nattetid plocka in dem. Detta görs under dagar med fint väder då växterna placeras i lä och inte i direkt soljus, gärna i skugga den första tiden. Efter cirka en vecka är de så redo för utplantering.
 
För tillfället har vi sått purjolök, zucchini, vitkål och rödbeta. Vi har planer på att så både morötter och lök samt olika kryddor i form av timjan och persilija. 
När farmor åkte hem satte jag och Tarik igång att baka. Total kaos, två sorters kakor på gång. Mjöl överallt och en liten Tarik som måste vara med på precis allt. Det är kul att baka, men det där med att städa efteråt måste vara ren tortyr. Och ju mer man rör i skiten, desto mer luktar den. Snart dags för vårstädning?
Nåväl, det blev en silviakaka, en luftig sockerkaka med smörkräm och kokos på toppen, och jojjobullar. Otroligt goda. Farbror Omar kommer på fika idag med Annika så vi passade på att baka.
Silviakaka

Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
Kräm
150 gram smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i det kalla vattnet och sist mjölet ihoprört med bakpulvret. Grädda i långpanna med bakplåtspapper i ca 15 minuter. Kolla med sticka att smeten stannat.
Låt kakan svalna.
Koka ihop krämen i en liten kastrull. Låt småputtra lite på svag värme under ständig omrörning. Ha inte för högt värme pga äggulorna. Låt krämen svalna en stund och bre ut den över kakakn och strö på kokos. 

Jojjobullar. Påminner mig om ägg, kanske aktuellt att baka för den som firar påsk? 
Jojjobullar

Ingredienser
175 g smör
1 ¼ dl socker
¾ dl vaniljsocker
2 dl kall mjölk
1 äggula
ca 8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Glasyr
1 dl siktat florsocker
1–2 tsk vatten
några droppar gul karamellfärg
karamellströssel eller kokos
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker poröst. Blanda i mjölken och de andra ingredienserna och vispa till en fast deg som inte kladdar. Kavla ut till en stor kaka, 1 ½ centimeter tjock. Ha ett dricksglas, cirka 5 centimeter i diameter, som mått. Ta ut runda kakor. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt och låt vila 30 minuter under bakduk. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Bullarna ska vara ganska ljusa i färgen.
Låt dem svalna.
Blanda florsocker med vatten till en glasyrsmet. Färga med karamellfärg och lägg glasyr på bullarna. Strö på strössel innan glasyren stelnat. Bullarna kan frysas utan glasyr.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela